belépés
» Regisztráció » Elfelejtett jelszó
» Hír kereső: keresés

Receptek - az összes hír

Kategóriák

| Autó,Motor | Belföld | Bulvár | Egészség | Életmód | Ezotéria | Filmek, Mozi | Fotózás | Gaming,Játék | Gazdaság | Humor | Időjárás | Informatika | Külföld | Kultúra | Mobil | Receptek | Sport | Szórakozás | Tudomány | TV, Rádió | Utazás | Vegyes Hírek | Zene |
SEGÍTSÜTI 2016. Fehércsokis kókusztorta eperzselével (Dátum: 2016-04-11 11:45:00 Forrás: Ízbolygó)
“Pedig ha csak két összebogozódott gyümölcsfaágat széjjelhajlítottál, megitattál egy szomjas madarat, (…) vagy mosolyt csaltál egy durva szavak huzatában fakóvá merevült örömnélküli arcra – már nem éltél hiába.” Hárs Ernő Ismét itt a Segítsüti. Finomabbnál, finomabb süteményekre lehet idén is licitálni. A lelkes gasztrobloggerek csapata idén a Démétér Alapítványt támogatja. A Szent László Kórház Csontvelő-transzplantációs […]

Segítsüti 2016: Málnás cheesecake brownie (Dátum: 2016-04-11 08:57:00 Forrás: Étel, ital, kicsi Vú)
Ugye ismered a Segítsütit, a gasztrobloggerek jótékonysági sütilicitjét? A 4 napon át tartó sütiárverésen 30 blogger süteményére lehet licitálni. A 2016 tavaszi Segítsüti kedvezményezettje a Déméter Alapítvány, mely a... Tovább »

Kókusztejes tápióka puding áfonyával-szederrel-nektarinnal (Dátum: 2015-08-02 19:02:00 Forrás: Ízbolygó)
“A szeretet nem más, mint az az öröm, amelyet a szeretett személy puszta létezése miatt érzünk.” Joseph Zinker Végre, végre, végreeee NYÁR! Imádom a nyarat! Évekkel korábban kb. CSAK a nyarat szerettem, manapság már engedékenyebb vagyok, ill. ha pc szeretnék lenni: megtaláltam minden évszakban a szépséget. Azért a nyár… a nyár, az nyár. Dúskálunk a […]

Bazsalikomos-bodzás eperfagyi (Dátum: 2015-06-08 11:15:00 Forrás: Ízbolygó)
Soha ne légy tömeg, légy mindig eredeti, olyan forma, ki a világ dolgait kineveti!!” …mint ez a fagyi. MINDEN benne van, ami számomra a tavasz! Bodza, bazsalikom, eper! Friss, üde, garantáltan tartósítószermentes. A Segítsüti receptje is jön, meg úgy tervezem, írok majd gyakrabban:-) Talán lassan már magamról is. Hozzávalók: 2 dl bodzaszörp fél kg eper […]

Programajánló: Garázsvásár Fesztivál (Dátum: 2015-04-09 22:24:00 Forrás: Étel, ital, kicsi Vú)
Van már programotok április 18-ra, szombatra? Én tudok egy jót – Kispesten, a Wekerletelepen megint garázsvásár fesztivál lesz, de még a tavalyinál is nagyobb szabású, izgalmas rendezvény. Már... Tovább »

Cukitipp: Édesem (Dátum: 2015-04-01 23:31:00 Forrás: Étel, ital, kicsi Vú)
A Segítsütimhez az inspirációt Édesemnek, azaz Márk Szonjának is köszönhetem, mert amikor múlt csütörtökön kipróbáltam az újonnan nyílt kis sütizőjét, teljesen elkapott a gépszíj. Annyira, hogy a lelkesedés... Tovább »

Segítsüti – 2015. (Dátum: 2015-03-30 15:15:00 Forrás: Ízbolygó)
“Talán úgy kellene élnünk – hiszen ki tudja, meddig élhetünk? – hogy széppé tegyük a magunk, és lehetőleg a mások életét is mindaddig, amíg ez lehetséges.” Lőrinc L. László Ha tavasz, akkor Segítsüti! Idén tavasszal már 12. alkalommal indul útjára a Segítsüti jótékonysági akció! Idei támogatottunk a Borsóházat üzemeltető Borsószem Gyermekfejlesztő Közhasznú Egyesület és rajtuk […]

Indul a tavaszi sütiárverés, a Segítsüti! (Dátum: 2015-03-30 07:49:00 Forrás: Étel, ital, kicsi Vú)
Hihetetlen, de ez már a 12. Segítsüti akció, azaz jótékonysági sütilicit, nekem pedig a 7. sütim, amit ezalkalomból sütök. A kedvezményezett idén is egy gyerekeket segítő szervezet, egész... Tovább »

A BLOG ELKÖLTÖZÖTT! (Dátum: 2015-03-04 20:27:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

Itt olvasható tovább:

http://fuszereslelek.nlcafe.hu

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Tavaszi csirkecomb (Dátum: 2015-02-24 10:06:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

zold_csirkecomb3.jpgÚgy tűnik, a következő hétvégéig várni kell a napsütésre, de legalább nincs hideg. Múlt héten már annyira vágytam a sok zöldre, hogy előszedtem mindent amit zöld élelmiszernek nevezhetek, akkor is, ha nem friss, hanem konzerv, és a csirkecombhoz adtam. Elképesztően finom lett, főleg, hogy tűző napsütésben ehettük meg az erkélyen. Nyilván kabátban, de akkor is.
Egy kis zsenge zöldborsó mehetett volna bele, ha lett volna a fagyasztóban, de nem volt. Úgyhogy ha nektek van otthon, akkor ki ne hagyjátok belőle!
Mi a hidegre való tekintettel nem ültünk le enni, csak állva termeltük a D vitamint, ezért kenyérrel tunkoltuk, de rizs illik mellé.

Hozzávalók:
4 egész csirkecomb
1 dl fehérbor
4 ek olívaolaj
1 csomó újhagyma felkarikázva
4 gerezd fokhagyma összezúzva
2 ek frissen reszelt gyömbér
2 marék zöld olajbogyó
3 ek szeletelt, savanyított jalapeno felkarikázva
1 kk konzerv zöld bors apróra vágva
1 ek kapri, apróra vágva
1 lime reszelt héja és leve
2 ek méz

sok-sok friss snidling
sok-sok friss petrezselyem

A snidling és a petrezselyem kivételével mindent egy öntöttvas lábosba tettem, lefedtem, és 170 fokos sütőbe toltam egy órára. Levettem a fedőt, 15 percig hagytam így, hogy a leve kicsit besűrűsödjön, majd grill funkcióra kapcsoltam pár percre, amíg a csirkecomb szépen megpirult, végül megszórtam a friss zöld fűszerekkel.

zold_csirkecomb2.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


KONYHAKIÁLLÍTÁS nyeremény 2015, és programajánló (Dátum: 2015-02-18 10:30:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

konyhakiallitas7.jpgIdén is konyhakiállítás, és újra lehet belépőket nyerni, egészen pontosan 3 páros belépőt sorsolunk majd ki. Ha kifejezetten rám lennétek kíváncsiak, akkor gyertek 28-án 16 órára, akkor főzők egy alapanyagból háromféle levest a színpadon, amit természetesen meg is lehet majd kóstolni.

Szóval, ha jönnétek, nyernétek, akkor dobjatok egy mailt a nyeremeny kukac fuszereslelek pont hu címre, a tárgymezőben legyen benne, hogy melyik nap szeretnétek jönni, illetve írjátok meg a pontos neveteket is.

3_leves.jpgLétezik szerelem első látásra? A Konyhakiállításon biztosan, hiszen itt mindenki megtalálhatja azt, ami számára a tökéletes konyhát jelenti, legyen az új konyha- vagy étkezőbútor, kisgép, nagygép, konyhai felszerelés vagy maga a főzés élménye.

A Konyhakiállítás február 27-március 1. között hatodik alkalommal mutatja be a legfrissebb konyhai trendeket a Budapest Sportarénában. Számos világpremier itt mutatkozik be először a régióban, valódi újdonságot mutatva a nagyközönség és a szakmai látogatók számára is.

A konyha kétségtelenül otthonunk egyik legfontosabb része, melynek megtervezése és kialakítása az építkezés legnehezebb és legtöbb szakértelmet igénylő feladata. A kiállításon nemcsak konyhabútor és konyhagép újdonságok, hanem teljes enteriőrök is lesznek, így akár az egész ház belső kialakítására találhatunk megoldásokat és professzionális partnereket, ha építkezés vagy nagy felújítás előtt állunk.

Minden eddiginél erősebb gépes felhozatallal találkozhatunk az idei Konyhakiállításon. A legtöbb beépíthető és szabadonálló nagygépből vadonatúj kollekció mutatkozik be a rendezvényen, a kisgépeket pedig profi szakácsok fogják tesztelni. Amellett, hogy a gépek minden funkcióját megismerhetjük így, még titkos fortélyokat, szakmai fogásokat is elleshetünk a séfektől. Fantasztikus dizájn elszívókat, egy gombnyomásra forró vizet készítő csaptelepet és konyhai komposztálót is láthatunk, kipróbálhatjuk a sous vide kádat ész éttermi szakácsok egyik kedvenc univerzális kisgépét, a Thermomixet is. Kiegészítők terén is széles választék vár a helyszínen a késektől az edényeken át egészen a világhírű Herendi porcelánig.

Idén is magas színvonalú gasztronómiai kísérőprogram fűszerezi a kiállítást. A Bosch Nagyszínpadon a legismertebb hazai sztárséfek és bloggerek – Fűszeres Eszter, Mautner Zsófi és Bede Robi – fellépései mellett ázsiai és spanyol ételek is készülnek majd, lesznek fantasztikus desszertek és street food bemutató is. A másik állandó gasztrohelyszínen az OTP Klub „látványkonyhájában” egész hétvégén olasz ételek és bemutatók várják az olasz konyha és életérzés szerelmeseit.

Feltétlenül regisztráljunk a www.konyhakiallitas.hu oldalon, hogy esélyünk legyen megnyerni a nagyértékű konyhai nyeremények egyikét,fődíjként akár a Bosch most bemutatkozó Serie8 intelligens sütőjét!

Időpont: 2015. február 27–március 1.

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

www.konyhakiallitas.hu

konyhakiallitas15.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Árak Forradalma az eMAG.hu-n (Dátum: 2015-02-17 10:55:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

emag.jpg

Komoly árengedményeket találhattok az eMAG.hu-n február 17-19 között.
A háztartási termékek között is érdemes szétnéznetek, de minden termékcsoportban komoly engedmények várják a vásárlókat, a
kár 50% kedvezmény is.

Az akciós termékekre is vonatkozik a 30 napos áruvisszaküldési jog, és ami szerintem extra jó, hogy bármely termékre ingyenes a szállítás ezen a 3 napon (vagyis nem csak az eMAG által forgalmazott termékekre). 
Nagyon itt  lenne az ideje egy húsdarálót vennem...
Az összes meglévő kategórián belül lesznek szuper kedvezmények, én még a könyvekre utazom :-)

(x)

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Legyen a címe mondjuk a legjobb cheesecake! (Dátum: 2015-02-17 10:01:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

cheesecake_legjobb26.jpgTudom én, hogy cheesecake receptekkel tele a padlás, de akkor is meg kellett ezt írnom. Történt ugyanis, hogy a barátnőm egy olyan példányt hozott a fentnevezett süteményből, hogy majdnem elájultunk a gyönyörűségtől. Sajnáltam, nem ő sütötte, mert akkor tudtuk volna a receptet, de így nekem kellett igazságot tennem egy csomó recept között. Az alapanyagokban nem volt nagy különbség, de a sütési időben akkora eltérések voltak, hogy nem tudtam kire hagyatkozzak. Az egyik kedvenc éttermem változata szerint mindössze 6+8+4 percig kellett volna sütnöm, de azt nem mertem bevállalni. Pedig az az igazság, hogy nagyon szeretem azt a fajta cheesecake-t amit ők készítenek, mégis papírkutya voltam, és adtam az időnek. Persze még így is sokkal rövidebb ideig készült, mint amit eddig sütöttem, és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.
De az extra nem is ez volt abban amit ettünk, hanem a whisky-s sóskaramell öntet, és az aszalt meggy keveréke. Azt ajánlom, ha van időtök, kedvetek, és krémsajtok, akkor vegyetek egy üveg whisky-t és pár marék aszalt meggyet, nem fogjátok megbánni!

cheesecake_legjobb10.jpgA keksz alaphoz:
10 db zabfalat keksz
8 dkg olvadt, de nem forró vaj

A kekszet összetörjük, majd összedolgozzuk a vajjal. 23 centis tortaforma aljába nyomkodjuk, majd 160 fokon 6 percig sütjük, majd kivesszük, de a sütőt nem kapcsoljuk ki. 

A krémsajt réteghez:
75 dkg krémsajt (Philadelphia jellegű)
3 egész tojás
12 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart magjai
1 csipet só

Az összes hozzávalót gépi habverővel összekeverjük, majd a langyosra hűlt kekszalapra öntjük, és 170 fokon 20 percig sütjük.

Tejfölös réteg:
45 dkg 20%-os tejföl
4 dkg cukor
1/2 rúd vanília kikapart magjai

Az összes hozzávalót összekeverjük, majd a krémsajt rétegre öntjük, és 170 fokon 8 percig sütjük.

A tortát teljesen lehűtjük, csak utána tálaljuk. A tetejét megszórjuk az aszalt meggyel, és csorgatunk rá a whisky-s sós karamellből.
32 dkg cukor
4 ek víz
1 ek citromlé
1,5 dl tejszín
4 dkg  vaj
1 tk fleur de sel
1/2 dl whisky

A cukrot a vízzel és a citromlével megolvasztjuk egy lábosban nagyobb lángon. Nem szabad kevergetni, meg fog olvadni mindenhol! Mérsékeljük a lángot, és középbarnára pirítjuk a cukrot. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz!
Nagyon óvatosan öntjük hozzá a tejszínt, nehogy ránk fröccsenjen a cukor, majd belekeverjük a vajat, a sót, és végül a whisky-t is. 

cheesecake_legjobb05.jpg

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


A Food Network gasztro-tévécsatorna egy közös főzésre hív titeket! (Dátum: 2015-02-15 18:25:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

food_network_logo_1.pngAki  szerencsés, annak már van Food Network csatornája. Na, én azokra mind nagyon irigy vagyok. Most elképesztően menő nyereményt ajánlottak fel a Fűszer és Lélek olvasóinak:

Ha helyesen válaszolsz február 18 éjfélig az alábbi kérdésre, részt vehetsz egy sorsolásban, és egyike lehetsz azon két szerencsés olvasónknak, akik egy exkluzív eseményen vehetnek részt.

Február 24-én kedden 17:30-tól lehetőséged lesz együtt főzni Reza Mahammaddal, a Food Network sztárséfjével és Buday Péter mesterszakáccsal.

A különleges ízek, a jó hangulat, és egy kis ajándék a helyszínen garantált!

Buday Péter többek közt fánkot fog készíteni, ehhez kapcsolódik kérdésünk.

Mi a csörögefánk másik ismert neve?

a. pampuska

b. tulipánfánk

c. herőce

A megfejtést a nyeremeny kukac fuszereslelek pont hu címre küldjétek! reza_mahammad_sm.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Diós körtés csirkeragu egy szomorú kiskamasznak (Dátum: 2015-02-13 14:46:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

krokett1.jpgNem egyszerű az élet egy kiskamasszal, főleg, ha van egy majdnem 9 évvel fiatalabb húga. Rengeteg energiám fekszik abban, hogy a sokáig az egykék kiskirályi életét élő nagy fiam ne érezze magát kevésbé fontosnak, másodrangúnak. Nem tudom, mennyire sikerül, de az biztos, hogy ő úgy érzi, elvesztette a fele királyságát.
Valamelyik reggel ez a kis infografika fogadott az ebédlőasztalon - egy hosszú levél részeként, amiben Dávid kifejtette, hogy neki soha nincs igaza a vitákban, bezzeg nekünk a szüleinek... Sőt, még a 2,5 éves Záli is többet nyer a vitaversenyben mint ő.

10858448_934530869913910_2180284838954001000_n.jpgPersze, ez nem igaz, Záli még nem vitázik, csak akaratoskodik, igaz a saját igazát nagyon jó hatásfokkal tudja átvinni. Úgyhogy Dávid néha elszontyolodik, és mindenféle extra kívánságai vannak, amit ha teljesítek, akkor esetleg nem érzi majd magát ennyire nyomorultul. Szegény gyerek ;-)

Mostanában nagyon rákattant a bolti krokettre. Egyszer egy étteremben kérte ebédre, és azóta meggyőződése, hogy ez a gasztronómia csúcsa. Persze készítettem neki házit, parmezánnal, jóféle krumplival, zöld fűszerekkel. Sajnos nem tudott versenyezni a boltival.
Úgyhogy tegnap vettem egy nagy zacskó furcsa kinézetű krokettet, és megfőztem mellé Dávid kedvencét, a diós-körtés csirkeragut.
A recept eredetije tejszínnel készült, de mi több okból is kókusztejjel főzzük. Így pl. laktózmentes. Is.

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
2+2 ek kókuszzsír
4 ek méz
diónyi gyömbér
1/2 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
2 gerezd fokhagyma
4 dl kókusztej
15 dkg darált dió
só, bors
szerecsendió
2 keményebb körte
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy nagy serpenyőben 2 kanál kókuszzsíron kicsit lepirítjuk. Rácsorgatjuk a mézet, belereszeljük a gyömbért, a citromhéjat, és a fokhagymát. Hozzáadjuk a citromlevet, majd a kókusztejet is. Összeforraljuk, majd belekeverjük a darált diót.
Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
Közben a körtét felkockázzuk, majd forró serpenyőben aranyszínűre sütjük a maradék kókuszzsíron. Végül belekeverjük a raguba.
Szigorúan bolti krokettel tálaljuk.

krokett2.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Csípős pasztinákleves 20 perc alatt (Dátum: 2015-02-09 11:43:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

pasztinak_leves1.jpgTudom, hogy sokan amolyan pesti úri huncutságnak gondolják a pasztinák iránti rajongásomat, de remélem azért sokan osztoztok velem a lelkesedésemben.
Röviden, a pasztinák jó. A leves se akármi, és most hús sincs benne. Legyen ez egy vega hétfő.
Húsz perc alatt összedobható leves, igazi hétköznapi sietős vacsora.

Hozzávalók 4 tányérhoz:
4 közepes pasztinák
1 ek harissa vagy más csípős paprikakrém
7 dkg gorgonzola
3 ek mascarpone
só, bors


10 dkg kesudió
1 kk füstölt chili por
0,5 kk ső

A pasztinákot megpucoljuk, felkarikázzuk, majd kevés sós vízben megpároljuk. Hozzáadjuk a harissát, a gorgonzolát, a mascarponét, leturmixoljuk, és utána ízesítjük. Annyi forró vízzel pótoljuk, hogy 1,6 liter legyen összesen.Közben egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk a kesut, majd még forrón összeforgatjuk a chilivel és a sóval. Amikor picit lehűt, apróra vágjuk, és némi morzsolt gorgonzolával együtt a forró leves tetejére szórjuk.
Ha úgy érezzük, mehet rá pirított kenyérkocka is.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Hatos fonás, kalács, barhesz, challah (Dátum: 2015-02-06 20:32:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Gyors, fűszeres krumplileves (Dátum: 2015-02-06 14:09:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

philly_laktozmentes_krumplkrem3.jpgKész, végre teljes lett a laktózmentes paletta. Itt a laktózmentes Philadelphia. 
Örülhetnek a laktózérzékenyek, semmi sem állja az útjukat, ha egy jó cheesecake-et szeretnének sütni. Nálunk is ez lesz hétvégén, de még nem döntötte a fiatalabb laktózérzékeny, hogy bogyós gyümölcsös, lemon curd-ös, vaníliás, vagy karamellás változat készüljön. Én a citromosra szavazok, de majd meglátjátok, ha visszajöttök hétfőn.
Addig is a mai ebédem. Gyors, egyszerű, de nagyon finom. És vega is, péntek délben nem feltétlen szükséges húst enni, nem igaz?

Egyszemélyes adag, tetszőlegesen felszorozható.
Hozzávalók:

1 db közepes krumpli, megpucolva, felkockázva

5 dkg laktózmentes Philadelphia krémsajt
 (1/4 doboz)
1 gerezd fokhagyma
1 kk vaj
1 marék mandula
1 kk harissa, vagy más csípős paprika krém
1 kk curry por
1 újhagyma


A krumplit éppen csak annyi vízben főzzük, amennyi ellepi. Közben egy kisebb serpenyőben megolvasztjuk a vajat és a krémsajt felét, majd belereszeljük a fokhagymát. Amikor érezzük a fokhagyma illatát, már jó is.
Az újhagyma kivételével, az összes hozzávalót a krumplihoz keverjük, és leturmixoljuk. Ha nagyon sűrű lenne, öntünk hozzá még egy kevés forró vizet.
Megkóstoljuk, ha kell, utána sózzuk.
Megszórjuk az újhagymával. Ha találkozónk lenne ebéd után valakivel, akkor csak pár karika újhagymát tegyünk a levesre, de ha nem, akkor ne sajnáljuk a jót magunktól.
A poszt a Philadelphia krémsajttal közös kooperációban készült, annak alkalmából, hogy már Magyarországon is kapható a laktózmentes változata.

philly_laktozmentes_krumplkrem2_1.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Így etetem a szüleimet (Dátum: 2015-02-02 10:47:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

19802.jpgBe kell vallanom - és közben abban bízom, hogy lelki társakra lelek köztetek -, hogy soha senki miatt nem stresszelek annyira amikor vendégségbe jönnek, mint a szüleim miatt.
Nyilván mindig a kedvükben szeretnék járni, ezért régebben vagy valami különlegessel próbálkoztam, vagy valami olyan drágább ételt főztem, amiről tudom, hogy nem engedik meg maguknak.
Tizenöt éve még nagyon könnyű dolgom volt, mert édesapám még igazi ínyencnek számított, mindent szívesen megkóstolt, kipróbált. Nem azt mondom, hogy mindent szeretett, de lelkesen kóstolt. Ő már negyven éve egészen komoly curryt főzött, és sokszor kért fűszereket ajándékba innen-onnan. Ez volt a hobbija.
Édesanyám már nehezebb esetnek számított, pl. egyáltalán nem eszik se halat, se más tengeri herkentyűt, és csak mérsékelten bírja az erőset, mert csuklani kezd egy csípősebb falat után. Ennek ellenére gyerekkoromban se a húsleves-rántott hús-krumplipüré hármas volt a meghatározó hétvégi ebéd, hanem igyekezett mindig valami mást kipróbálni. 

Újabban viszont apu egészen szűkre szabja azoknak az ételeknek a listáját, amit szeret. Anyu még mindig hajlandó lenne sokkal többfélét enni, kóstolni, de nincs egyszerű dolga, mert apám egyszerűen nem hajlandó megenni mást, csak azt amit megtartott a saját kedvencei között. Aztán régen nem volt gond a babbal vagy a káposztával se, de anyunak fáj a gyomra már ezektől.
Úgyhogy hiába főzőm én a legjobb vargányás rizottót nekik, hiába füstölöm rá illatos fűszereken a kacsamellet, nem lelkesek egyáltalán. Megeszik, de tudom, apunak nem ízlett, és anyu sincs oda érte. Nem erőltetem, közel a hetvenhez nem fogom megváltoztatni őket, és tényleg azt szeretném, jól éreznék magukat nálam.
Nyáron hétvégén anyuék nagyon gyakran főznek gulyást, kint a kertben bográcsban. Tegnap itt ebédeltek, és egészen hagyományos ebéddel készültem, abból nem lehet bej, gondoltam. Gulyás, palacsinta.
Szedem a levest anyunak, amikor szól, hogy ne szedjek sokat, mert ő ezt a fajta levest nem igazán szeretni. Azt hittem lefordulok a székről. Mit nem szeretsz anyu, a gulyást?! Kéthetente főződ nyáron, ne csináld már!
Igen, mert apám szereti, de ő nem kedveli ezt a féle húst. Tudniillik a marhalábszárat nem szereti édesanyám. Újabban. Tavaly mág szerette, esküszöm.
De legalább apu odavolt, neki nagyon bejött az ebéd, sűrű volt, kicsit csípős, nem volt benne semmi felesleges zöldség, mondta ő. Fél siker.
Kérdeztem anyut, mit főzzek legközelebb. Neki mindegy, ő mindent megeszik.
De most komolyan, én azt szeretném, hogy mind a ketten igazán örüljenek, ne csak megegyék. De ha jobban belegondolok, nincs két olyan étel, amit mindketten szeretnének. Az egyik szereti, a másik megeszi. Másnap cserélnek a felosztáson. Azért talán több olyan nap van, amikor apu fogára való a vacsora, de ebben mostanában nem vagyok biztos.
Úgyhogy én is vettem egy nagy levegőt, befogtam a számat, de megfogadtam, legközelebb kétfélét főzök. Mindkettőnek e kedvére. Legyenek már teljesen elégedettek. 
Anyunak rántott borjút majonézes krumplival, apunak tyúkpörköltet nokedlivel. Esetleg birkapörköltet.
És akkor még a gyerekeimről nem is szóltam.

Fotó: Fortepan

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Jesája bablevese (Dátum: 2015-01-26 21:52:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

kep41bkeresztur.jpg
Amikor Weinstock Sára kislánykorában lesétált a Bodroghoz Kisfaludon, félúton mindig leült egy kidőlt fára, ott, ahonnan látni lehetett a lusta folyót, de nem kellett a sűrűn benőtt részre bemerészkedni. Nem sokkal feljebb hatalmas csordákban legeltek a marhák, teljesen tisztán tartva a cserjéktől, szúrós bokroktól az árteret. Ha úgy fújt a szél, akkor hallani lehetett a pásztor mudiszerű kutyájának a csaholását, ahogy azokkal a barmokkal perlekedett, akik azt gondolták, van saját akaratuk. A tűhegyes, gyors fogsor hamar a lábszárukba mart, és egy pillanat alatt odalett  a nagy akarat.
Sári is úgy érezte, saját akarata van, és majd ő megmutatja az apjának, hogy Kassára megy férjhez a nagyvárosba. Leginkább a széles főutca vonzotta a sok rőfössel, gombossal, a jó női szabókkal,  és a kalapszalonnal.
De az öreg Izsák másképp gondolta a jövőjét. Hatalmas megtiszteltetésnek érezte, hogy lányát a Liszkán tanult Jesája Steiner kérte feleségül.
Egy csapásra odalett az álom a szép kalapokról, nehéz selyemruhákról.
Nem sokat beszéltek akkoriban a szerelemről. Meg kellett élni, így vagy úgy, házasodni kellett, gyerekeket nemzeni, és dolgozni, ki mennyit bírt. A szerelem vagy megjött magától vagy nem, nem múlott rajta semmi.
Az 1870-es évek közepén amikor Sári és Jesája összeházasodtak, még nem tudták hogy lesz. Sári szép volt, és szorgalmas, Jesája pedig igencsak kiemelkedett a korabeli fiatal fiúk közül. Éles eszű volt, már bócher korában ő volt a legfogékonyabb tanítvány.
Pár év alatt hallatlan népszerűségre tett szert, amit nem csak puritán életmódjának, vagy a szegények iránt érzett nagy részvétének köszönhetett, de  látnoki képességeit már egészen fiatal korában megmutatta. Majdnem ő lett a rabbi Liszkán, de aztán máshogy alakult, mennie kellett. Csakhogy nem ment egyedül. Sokan tartottak vele, hogy pár faluval arrébb a közösségét gyarapítsák, amikor megérkezett Keresztirbe.
Sári eleinte maga is csodálkozott, hogy hétről-hétre egyre több bablevest kell főznie a sábeszi vacsorára, és később már annyi barheszt sütött, hogy alig fért be egyszerre a kemencébe. A morzsákat is összeszedte, akinek már csak az jutott, sőt örültek, ha találtak valamit, amit sirájimként, szerencsehozó, betegségűző amulettként tartották maguknál. 

jesaja.jpgA rengeteg vendég miatt annyi bor fogyott a háznál, hogy nem győzték már adóval. Így aztán 1914 március 27-én délelőtt  a keresztiri községházánál megtartott rendes tavaszi közgyűlésen Steiner Saje bodrogkeresztúri lakos kérvénye került az előjárók elé, melyben fogyasztási adóra nézve kéri a képviselőtestületet, hogy pausale kiegyezhessen tekintettel arra a körülményre, hogy a házánál elfogyasztott bort nem egyedül használja el, hanem legtöbbnyire a szegényeknek minden ellenszolgáltatás nélkül osztja ki. Az elöljáróság tekintettel azon körülményre, hogy kérvényező tényleg nem maga fogyasztja az általa behozott bormennyiséget, hanem szegényebb sorsú hittársai között minden ellenszolgáltatás nélkül osztja ki, javasolja, hogy kérvényezővel évi 150 korona megváltási összegben az egyezség megköttessék.
Sok-sok bableves főtt Sári tűzhelyén péntekenként az évek során, csak néha adta ki a kezéből ezt a munkát, egészen pontosan ötször az életben. Először, amikor Avrumele született, majd még négyszer.
Szombatonként csólent is került az asztalra, ott sültek össze az ízek a kemencében az udvaron. Hol kacsával, hol libával, esetleg egy kövér tyúkkal. Hátul volt a füstölő, mindig lógott benne valami, comb, mell, vagy csak a csont, amitől olyan jó ízű volt a gerslileves hétköznap. 

Sári fejtettbab levese: (4 főre)
2 ek shmalcz (tyúkzsír vagy liba vagy kacsa)
1 ek liszt
2 tk pirospaprika
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg fejtettbab (ilyenkor fagyasztott)
2 szál sárgarépa
1/4 kicsi zellergumó
1/2 kicsi karalábé
1 petrezselyemgyökér
1 babérlevél
só, szemes bors
ecet ízlés szerint

A csipetkéhez:
1 tojás, és annyi liszt, amivel kemény tésztát kapunk. (kb 8 dkg)

A csipetketésztából lisztes kézzel csipetkéket készítünk.
A babot kb. 2 liter vízben feltesszük főni a babérlevéllel, sóval, szemes borssal együtt. Ha már félig puha, hozzáadjuk a répát, zellert, gyökeret és karalábét is.
A zsírt felforrósítjuk, zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a felkockázott hagymát, és összezúzott fokhagymát. Kicsit visszatoljuk a tűzre, majd újra lehúzva belekeverjük a pirospaprikát is. Kevés hideg vízzel felöntjük, csomómentesre keverjük. Ha a bab puha, a rántást a levesbe öntve besűrítjük, pár percig főzzük.
Ekkor tesszük bele a csipetkét, és ha van, kevés libakolbászt is.
Ebbe a levesbe nem tettek tejfölt, csak kevés ecettel savanyították. 

keresztur_temeto1.jpg 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Selin Kiazim a Globalistán! (Dátum: 2015-01-24 16:55:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

tripkitchen_pomegranateglazedlamb_1_.jpgAz a helyzet, hogy elkezdtem körülményes lenni. Kevés a szabad esténk, így alaposan megválogatom, hogy melyik programon veszek részt. Mielőtt sznobnak kiáltanátok ki, el kell áruljam, hogy én is meglepődtem, amikor világossá vált, hogy nem is a hely számít. Valahogy felértékelődtek a barátok, a kedves ismerősök, azok a telefonhívások, amikor 15-30 vagy 45 percig tartanak. Oké, ilyet csak Mariannal szoktam ;-)
A csapból is az folyik, hogy mindent átvesz az internet, nem jut időnk a valódi emberi kapcsolatokra. Én tényleg máshogy látom. Valóban megváltoztak a dolgok, mert nem csak személyesen tudunk ismerkedni, hanem akár egy kommentfolyamban is egymásra akadhatunk, de ezerféle módon találhatunk olyan barátokra  a neten, ami valóban értékes. Ilyen, és "régimódon szerzett barátokkal" is tele szokott lenni a Globalista vacsora. Azt kell mondjam, valahogy úgy alakult, hogy sokan járnak oda azok közül, akik nekem kedvesek. Szerencsére olyanok is, akiket nem ismerek, csak a véletlen sodorja az én asztalomhoz. Szeretem ezeket az alkalmakat. Most csütörtökön megyünk, mert megint egy nekem nagyon tetsző menü lesz, és már tudom is, hogy kik jönnek, kivel ülök majd.
Szóval csak azt szerettem volna itt hosszú bekezdésekben elmesélni, hogy megint egy remek estének (kettőnek) nézünk elébe a Laufer Judit-Balázsy Panna páros jóvoltából. Ha van kedvetek, gyertek ti is, és találkozzunk ott január 29-én vagy 30-án

selinkiazimtripkitchen_b_w_lr_1_.jpgEgy kis kedvcsináló tőlük:
Sokszor és sokan kérdezitek, hogy hogyan választjuk a szakácsokat, akiket elhívunk a Globalista Konyha vacsoráira. Valószínűleg az internet, facebook, instagram nélkül nem menne, de előfordul az is, hogy egyszerűen csak belebotlok egy fantasztikus szakácsba, aki imádja a szakmáját és úgy gondolja, hogy egy budapesti meghívást mindenképp el kell fogadni. Selin Kiazim ilyen, akit nem úgy találtam, hogy a gép előtt ültem és a kritikákat olvasgattam. Aztán persze az is megtörtént és öröm volt látni, milyen elismeréssel írnak róla.
Próbálom felidézni, hogy mikor volt, de nem nagyon emlékszem. Karen-t és Carolina-t vittem el Spiró György: Prah című darabjára, aminek a Covent Gardenben volt valahol az angol nyelvű bemutatója. Szinház után egy kicsit megéheztünk és gondoltuk, beülünk valahova, ahol nem kell sokat rendelni, finom, lehet egy kicsit iszogatni és persze, ahol kapunk helyet.. Végül nagy szerencsére éppen felálltak a Kopapa pultjánál egy páran, amikor odaértünk, így az időzítés is tökéletes volt. Nekem új volt a hely, még soha nem hallottam róla. Aztán, ahogy ott ültünk és beszélgettünk sorra derültek ki a részletek. Pl. az, hogy ez is egy Peter Gordon étterem, mint a The Providores a Marylebone High Streeten, ahol még soha nem kaptunk asztalt amikorra szerettünk volna, mert folyamatosan tele van.
A Kopapa nagyon hangulatos kis hely, kellemes fényekkel és a mérete is pont jó,  nem túl hangos. A kellemes meglepetés mégis az étlap volt mert a tradicionális fogásokat nagyon új, izgalmas hozzávalókkal újította. Gondoltam, hogy meg kellene néznem ki itt a főszakács, mert még jól jöhet. Persze a csajok rendeltek egy üveg bort, én pedig 2 pohár után már csak az ágyamra vágyom.
És ahogy egy jó színdarabban is, itt lép közbe a sors, mert mégis összehozott a Kopapa akkori főszakácsával, Selinnel, aki azóta a saját lábára állt és nem mások nevét, hírnevét öregbíti izgalmas konyhájával.  Londonban nem könnyű megtalálni a tökéletes helységet egy saját étteremhez, és amig azt keresi (ha már meg nem találta), pop up vacsorákon főz, mint a Trip Kitchen (egy londoni kultikus hely) és a Carousel, ami a tökéletes hely minden fiatal szakácsnak, aki ki szeretné próbálni magát és persze a főztjét.
Azt hiszem, hogy nagyon jó időben kaptuk el és kértük fel, hogy jöjjön el Budapestre. A következő 2-3 évben biztos nem less rá ideje, mert már így, étterem nélkül is, elismerő szavakkal írnak róla a nagy lapok étel/étteremkritikusai, ami nem hinném, hogy megváltozik. Selin ciprusi török, aki Angliában született, de az otthon ízeit mégis a török konyha jelenti számára.
A török konyha szerintem közel áll mindnyájunk szívéhez, hiszen rengeteg olyan ételünk ered tőlük, aminek az illata visszavisz minket a gyerekkor legszebb pillanataihoz. Fantasztikusan izgalmasnak találom, ha valaki képes arra, hogy a tradicionális ételeket egy pici csavarral megújítsa, vagy elfeledett ételeket életre keltsen. Azt hiszem Selin Kiazimnak megvan ehhez a tehetsége, és higgyetek nekem, használja is. Én már csak tudom, hiszen decemberben végigettem a teljes menüt.
Majd elfelejtettem, hogy ez a mostani is egy igazi, igazi pop up lesz az Interni Budapestben, ami egy gyönyörű designbolt Budapest szívében. Az Akadémiától 1 percre, egy gyönyörűen felújított bérház, üveggel fedett belső udvarán lesz. Izgalmas a tér, a szakács, és a menü is. A mobilkonyhát a Miele-től kapjuk, így aki korán érkezik, vagy napközben benéz hozzánk igazán bepillanthat a kulisszák mögé. A borok Badacsonyból érkeznek a Csobánci Bormanufaktúrából.
Minden egyéb részlet megtalálható: www.globalistakonyha.com
A foglalásokat várjuk a globalistakonyha@gmail.com e-mail címre.
Kövessetek minket: www.facebook.com/aglobalista
Feta hab, muhammara, sült salotta és petrezselyem saláta, gránátalma öntet
Pácolt padlizsán, keserű saláta levelek, padlizsán püré és füstölt mandula
Pisztácia kéregben sült tőkehal, karfiol krém, uborka, rókagomba és kandírozott citrom öntet
Sumac-kal marinált kacsamell, kacsacomb és árpagyöngy pite, édes savanyú datolya, grillezett káposzta, sherry jus
Vérnarancs, fehér csokoládé ganache, körte és karamellizált réteslap

Menő, nem? :-)

tripkitchen_balikekmek_1_.jpg 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Semmi sem tart örökké (Dátum: 2015-01-19 10:00:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

2015_elso_poszt1.jpgMint ahogy már jeleztem, nem haltam meg, csak évvégén kidöltem, annyira, hogy a leveleimet se tudtam elolvasni, és szinte teljesen lecsatlakoztam az internetről. Nagyon jó volt be kell vallani. Aztán január elején annyira beborított a munka, hogy nem jutott időm ide írni.
Éjjel kettőkor keltem, reggel hatig-hétig tudtam dolgozni, utána kelnek a gyerekek, és kénytelen vagyok alávetni magam Záli akaratának, és csak vele foglalkozni. Azt hiszem, ez elfogadható igény egy kétévestől az anyukája felé.
De ennek vége, ugyanis jövő héten bölcsődés beszoktatás lesz, február elejétől pedig bölcsi. Egy korszak ezzel lezárul, vége a kismamaságnak, újra dolgozó anyuka leszek. Ez egyébként vicces, mert Zálival soha nem hagytam abba a munkát, csak nem tudtam annyit vállalni. Amikor megszületett, épp lapzárta volt a Stahl magazinnál, de egy újszülöttel még remekül lehet dolgozni. Alszik, eszik, és a legjobban akkor érzi magát, ha szorosan az édesanyjára van kötve. Simán végignyomtam vele egy rendes munkanapot, igaz azért este úgy döltem be az ágyba, mint egy kivágott fa.
Viszont hogy fejlődik a baba, egyre több igénye van, játszik, kommunikál, lassan el kezd helyet változtatni, már nem akar az anyján lógni órákig, és bevallom, én se bántam, hogy a szőnyegen henteregtünk, báboztunk, vagy egy darab celofánnal csörögtünk órákig. Még így is volt többször 20-30 percem, amikor a gép elé tudtam ülni, vagy főzni.
Na ez teljesen megszűnt kb. 9 hónapja. Már folyékonyan beszél, szóval tart. Énekelünk, mesélünk, olvasunk, sétálunk, focizunk, és minden mást, de ha megszimatolja, hogy kicsit leülnék a géphez, kiborul. Különben is kicsit már unalmas vagyok a kisasszonynak, tökéletesen óvódaérett lett. Igen, ovi, és nem bölcsi, de hát még csak 28 hónapos, szeptemberig bölcsibe lesz kénytelen járni.
Voltunk próbanapon, maradni akart, mondta, hogy ő oda jár, én menjek haza. Haza is jöttem két órára, és nem hiányoztam. Nem mondom, hogy nem fájt a szívem, de amikor hazaértem, és leültem a fotelba, csak ültem ott egy órát, csöndben, és a könyvespolcot fixíroztam. Az jutott eszembe, hogy februártól nem kell éjjel dolgoznom, így este nem ájulok bele az alvásba, hanem végre lesz időm olvasni. Regényeket.
Hogy az nekem mennyire hiányzik! Az utóbbi másfél évben - leírni se merem, de két regényt sikerült elolvasnom, plusz 5-6 más könyvet, de az nem irodalom. Pedig imádok olvasni, teljesen kikapcsol. Tegnap írtam is egy tízes listát magamnak, az első tíz regényből, amit a legjobban sajnálok, hogy kihagytam az utóbbi években.
Egyébként a dolgozó kismamaság hozadéka volt pl. az, hogy kikapcsolódásként tekintettem az egyik munkámra, vagyis a vasárnaponként tartott városismereti sétáimra. Más volt, mint a hét többi hat napja, ugyanis bár gasztronómiáról beszélek három órán keresztül (zsidó gasztronómia, kóserság) mégse én főzök, vagy írok, hanem séta közben jár a szám.

Furcsa, hogy nyolc éve, amikor elkezdtem ezt a blogot, akkor is gyesen voltam itthon. Mennyire más napok voltak! Nem dolgoztam mellette, éltem a 100%-os kismamaéletet. Olyannyira, hogy még unatkoztam is, amikor Dávid aludt. De hát ebből lett a blog :-)
Egy szó, mint száz: újra a fedélzeten vagyok, és úgy érzem nagyon jól indult az év.
Minden jót nektek is, BÚÉK, találkozunk később, ahogy Zálika mondja.2015_elso_poszt11.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Boldog Új Évet! -2015 (Dátum: 2015-01-13 12:44:00 Forrás: Ízbolygó)
Nem kívánom, hogy megkapj mindent, mi volna bírható, csak azt, amiben hiányt szenved a legtöbb halandó: Időt, azt kívánok,- hogy örülj és nevess, s hogyha kihasználod, valamit megtehess. Azt kívánom, legyen időd a tettre s gondolatra, ajándékba másoknak is, ne csak magadra. Időd ne csak a kapkodásra és sietségre jusson, hanem hogy az elégedettség érzése […]

Panettone, mondjuk Vízkeresztre (Dátum: 2015-01-05 14:47:00 Forrás: Étel, ital, kicsi Vú)
A 2015-ös év első posztja egy elsőre elég melósnak tűnő kelt tészta, az olaszok panettonéja, ami azért előzi meg a tervezett évértékelő köldöknézést, mert holnap itt van Vízkereszt.... Tovább »

Ha már unod a krumplipürét – 5 vagány köret karácsonyra (Dátum: 2014-12-17 22:17:00 Forrás: Étel, ital, kicsi Vú)
Egy kis inspiráció azoknak, akik újítanának köretfronton és a karácsonyi sült pulyka vagy rántott hal mellé kipróbálnának valami újdonságot. Összegyűjtöttem néhányat a kedvenc köreteimből – egy részük egyébként... Tovább »

Süssek neked egy cheesecake-et 23-án? (Dátum: 2014-12-16 10:42:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

zalika_elso_szulinap_3.jpgVan olyan ember, aki december utolsó két hetében nincs elúszva mindennel?
Nem elég, hogy ilyenkor otthon is helyt kell állni, de a munkahelyen is év végi hajtás van, 16 órányi munkának kéne beleférnie a nyolc órába.
Arra gondoltunk, hogy biztosan lenne köztetek olyan, akinek nagy segítség lenne, ha sütnék helyette egy Philadelphia cheesecake-t az ünnepi asztalra. Mert a cheesecake mindig jó! Nálunk ez volt Záli első szülinapján, Dávid nyolcadik szülinapján, szilveszterkor és a házassági évfordulónkon is.
Ez lehet édes, klasszikus, vagy kifejezetten karácsonyi, vagy sós, esetleg gluténmentes is,  vagy felnőtteknek való tojáslikőrrel, szóval, arra kérlek titeket, hogy aki szeretne nyerni, az csütörtök éjfélig írjon a nyeremeny kukac fuszereslelek pont hu címre, másnap délig pedig kisorsoljuk a tortát, amit egy futár házhoz is visz 23-án. A kérdés, amire a választ várjuk:

Milyen két új ízzel bővült a Philadelphia krémsajt márka?
A helyes választ itt megtaláljátok: www.white-lake.hu

sos_blogra.jpgA kedvenc sós sütés nélküli sajttortám pedig:

Hozzávalók az alaphoz:
20 dkg sajtos keksz
5 dkg vaj

Hozzávalók az első réteghez:

25 dkg natúr Philadelphia krémsajt
10 dkg paprikás szalámi
1 gerezd fokhagyma
1 pici chili

Hozzávalók az második réteghez:
25 dkg snidlinges Philadelphia krémsajt
5 dkg kéksajt
3 ek kapribogyó
10 dkg darált dió

A tetejére:
10 dkg reszelt cheddar
1 csokor petrezselyem

A kekszet összetörjük, és összedolgozzuk a vajjal, majd egy 22 centis tortaforma aljába nyomkodjuk. Erre jön az első sajtréteg, amibe beledolgozzuk a fokhagymát, apróra vágott szalámit és kéksajtot, 30 percre betesszük a fagyasztóba, majd rásimítjuk a második réteget, ahol a sajtba dolgozzuk a kaprit, a kéksajtot és a diót. Újabb 30 perc fagyasztás után óvatosan kivesszük a formából, és megszórjuk a reszelt sajttal és a petrezselyemmel.
A poszt a Philadelphia krémsajttal közös kooperációban készült.

david_8_torta3.jpg (x)

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Laktózmentes karácsonyi menü (x) (Dátum: 2014-12-13 11:40:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

magic_milk1.jpgNem egyszerű az élet a fiúkkal nálunk, ugyanis a laktózérzékenységük miatt nem ehetünk mindent. Itthon szerencsére nincs gond, tudom miből főzök, mit főzök, és mit eszünk. A gond akkor van, amikor spontán szeretnénk megoldani az étkezést, kirándulás, nyaralás, vagy csak egy szabad este során. 
A laktóz mindenben ott van, ami kész vagy félkész étel, szóval az első utunkba kerülő helyre nem tudunk beugrani egy hamburgerre. Azért megoldjuk valahogy, de többet kell készülni ilyesmikre. 
Az évvégi ünnepek se egyszerűek, mert sokan, akiknek nincs gondja a laktózzal nem is tudják, hogy a kenyérbe, a felvágottba, és szinte mindenbe beleteszik valamilyen formában. A másik, hogy sokan elbagatellizálják a dolgot, megkérdezik, mi történhet, ha a gyerek eszik egy kis fagyit? Beteg lesz másnap? Nem, akkor nem kínozzam már... Na, ettől egy időben kész voltam, de mára nagyon türelmes lettem, és el tudom mesélni, hogy a gond azzal van, hogy a hosszútávon állandóan gyulladásban lévő emésztőrendszer nagyon komoly problémákat okozhat.
Szerencsére itthon nincs semmi gondunk, kitapasztaltuk már, hogy mit ehetnek olyat, ami nem laktózmentes, még sincs baj belőle (pl kemény sajt, joghurt) és mi az, amiből mindenképp laktózmentes kell: tej, tejszín).

Ezt a posztot a Naszálytej Zrt-vel és a Tetra Pakkal közös kooperációban írom, és a Magic Milk laktózmentes termékeit használom a menühöz. 
Kicsit mást szerettem volna készíteni, mint a teljesen hagyományos karácsonyi ételek, de azért ünnepit.

Tokaji borleves, mézeskalácsos tejszínhabbal

Hozzávalók:

5 dl tokaji késői szüret 

5 dl 100%-os fehér-szőlőlé

1 citrom reszelt héja

1 vaníliarúd 

1 szem csillagánizs

1/4 fahéjrúd

2 tojás sárgája 

1+1 evőkanál porcukor 

3+2 dl Magic Milk tejszín 

2 evőkanál liszt

5 dkg mézeskalács 


A szőlőlét és a bort a kikapart vaníliarúddal, csillagánizzsal, fahéjjal és a citrom héjjal együtt felforraljuk. A tojást a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd a lisztet is, és simára keverjük.
A szőlőlés levet leszűrjük, lehúzzuk a tűzről és szűrőn keresztül beleöntjük a tojásos lét, úgy hogy közben kevergetjük, nehogy összekapjon. Alacsony lángon főzzük még öt percig. Teljesen lehűtjük.
Közben a maradék tejszínből kemény habot verünk, a mézeskalácsot pedig késes robotgéppel morzsává daráljuk. Óvatosan összekeverjük a kettőt, és a tejszínhabot a leves tetejére kanalazzuk.


magic_milk7.jpgMandulás, karácsonyi marharagu fűszeres túrógombóccal
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
2 nagy fej hagyma
3 ek libazsír
0,5 l barna sör
1 ek őrölt kömény
só, bors
2 ek magos mustár
1 ek cukor
3 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
erős paprika ízlés szerint
5 dkg durvára vágott mandula

A hagymát felkockázom, sózom, és a zsíron megpirítom. Rászórom a cukrot, hagyom egy kicsit karamellizálódni, hozzáadom a felkockázott húst. Kicsit lepirítom a húst, majd beledobom a babérlevelet, hozzákeverem a köményt, majd felöntöm a sör felével, és lefedve egészen kicsi lángra állítom. Néha megkeverem, közben a sört folyamatosan pótolgatom. Amikor 90%-ban elkészült már, vagyis a hús tökéletesen puha, de még nem esik szét, ha villával megnyomom, akkor sózom, és borsozom és hozzáadom a mustárt. A mandulát csak a végén adom hozzá.

A túrógombóchoz:

1 kg Magic Milk túró
5 tojás, szétválasztva
12 dkg búzadara 
egy csipet só
1 kk kakukkfű
1 csokor petrezselyem

15 dkg panko morzsa

Összetörtem a túrót, hozzáadtam a grízt, a tojások sárgáját és a fűszereket. A petrezselymet nagyon apróra vágtam, és azt is hozzákevertem. Közben a fehérjét kemény habbá vertem és óvatosan a masszához forgattam. Letakarva két órát pihentettem a hűtőben.
Felforraltam 4 liter vizet, és vizes kézzel diónyi gombócokat formáltam. Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére, még 2 percig főztem, majd óvatosan az enyhén megpirított panko morzsába forgattam. 

Narancsos madártej

1 l tej Magic Milk tej
8 tojás
4+8 evőkanál cukor
12 ek kukoricakeményítő
2 rúd vanília kikapart magjai
3 ek narancslekvár
1 narancs reszelt héja

A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem 4 evőkanál cukorral. Egy nagy, víztől nedves tányérra 4 kanálnyit halmoztam belőle amilyen messze csak tudtam, majd adagonként 40 másodpercig mikróztam a legnagyobb teljesítményen a habokat.
A tojássárgát habosra kevertem a 8 ek cukorral, hozzákevertem a keményítőt a vaníliát, a narancslekvárt és a narancshéjat.
A tejet felforraltam, majd hozzáöntöttem folyamatos keverés mellett vékony sugárban a sárgájához, végül az egészet visszatettem a tűzre, a legalacsonyabb lángra, és állandó keverés mellett besűrítettem. Forralni nem szabad már!
Teljesen behűtve tálalom, legjobb, ha 24 órát áll az erkélyen, akkor talán nem esszük meg idő előtt.

magic_milk3.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Céklás brownie, az antidepresszáns (Dátum: 2014-12-13 07:57:00 Forrás: Étel, ital, kicsi Vú)
Most épp céklakattanásom van. Azt szeretem benne, hogy egy nagyobb adagot megsütök héjában, (alufóliába csomagolva, 200 fokon a sütőben) és az sem baj, ha utána 1-2 napig nyitva... Tovább »

Ezt ennétek ti! (Dátum: 2014-12-09 09:50:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

Múltkori poszt kapcsán több ismerősöm is elmondta, hogy szerinte mi lesz a gasztronómiai trend 2015-ben, ezért arra gondoltam, hogy másokat is megkérdezek erről. Direkt széles spektrumát vettem a megkérdezetteknek, olyannyira, hogy ketten is visszakérdeztek, hogy ezt valóban tőlük szeretném-e tudni, vagy félrement az email.
A legjobban Viktor barátunk válaszának örültem, és azóta is azon nevetgélünk a férjemmel, hogy ő nyilván nagyon régóta várta, hogy valahol elmondhassa a véleményét, mert elképesztően profin válaszolt nagyon rövid időn belül.
Mivel minden ember eszik, szerintem erről bárkinek lehet véleménye, úgyhogy ha nektek is van hozzáfűznivalótok kedves olvasók, akkor ne tartsátok magatokban, kíváncsian várom!
Kezdem a profikkal, akiket nem kell bemutatni, a legvégén pedig az enyémet találhatjátok:
Mautner Zsófi, Chili és Vanília: (Zsófinak most jelent meg az új szakácskönyve, érdemes megvenni!)
én hosszút nem tudok most írni, de ha ok így röviden, kulcsszavakban, akkor ezeknek a trendeknek örülnék:
-virágzó vidéki gasztronómia /igényes falusi turizmus
-közel-keleti /arab konyha erőteljesebb megjelenése az éttermi kínálatban
- minőségi házias cukrászat”
4059324887_a26129144a.jpgKÉP
Jókuti András, Világevő:
“Hűha.
Nagyon várom már a sok egzotikus után a valódi, kreatív és jó minőségű magyar street food megjelenését, és szerintem lesz is egy pár kellemes meglepetés a témában már a napokban is. A pecsenyesütésnek, sült kolbászoknak ideje megjelennie maga színvonalon is. Az utazásaim során összegyűjtött kedvenceimből még mindig várom egy jó perui étterem vagy büfé megjelenését, de nagy öröm lenne, ha mondjuk a libanoni (vagy más közel-keleti) konyha is kapna méltó képviselőt. A nagy kedvencem, a vietnami lassan megérik arra is, hogy ne csak büfékben, mint a szerintem világbajnok Hai Nam, hanem éttermekben is bemutatkozzon. Na meg egy igazán jó koreai se ártana... És persze a leginkább azt várom, hogy folytatódjon a Világevő Séfverseny, készülök pár meglepetéssel.”

birs_jam.pngVogel Dia barátnőm a Diana Mosolya blogot vezeti, és elképesztően jól főz az életben is, imád gasztronómiai dolgoknak teljesen a végére járni, kísérletezgetni, próbálgatni, és nagyon jól ír. Ha még nem ismertétek volna, akkor itt az ideje!
A smoothie-k előretörését már januárra várom az újévi fogadalmak és az immunerősítés miatt. Nem egyszerűen zöld turmixokra gondolok, hanem arra, hogy a fogyasztók maguk szabják meg, mi az egészségi állapotuknak, alkatuknak, hangulatuknak legmegfelelőbb vagy orvosi receptjüket kiváltó juice-étrend összeállítás, amit akár önkiszolgáló rendszerű préselő helyeken is el tudnék képzelni, a város bármely pontján. Ez a zöld a mániám, remélem lesznek végre olyan parktervező mérnökök, akik a városi zöldterületeket, háztetőket fűszernövényekkel képzelik el.  Az összes beültethető területet. Így mindenkinek lehetne saját fűszerkertje és újra megtanulnánk amit a természet tud nyújtani nekünk. Akkor talán jobban meg is becsülnénk.  Az is jó lenne ha hetente csak két alkalommal ennénk húst, akkor viszont természetes táplálékon és környezetben neveltet. Kívánom, hogy egyre többen megismerjék, hogy a saját környékükön hol találják meg a szükséges élelmiszereket és alapanyagokat, ebben segít pl www.30km.hu A kézzel készült kenyérben is hatalmas fantáziát látok, remélem egyre több pék süt majd újra lélekből és kovásszal, mesterséges adalékanyagok nélkül és lesz mindig friss vaj is a pékségekben. Lassan a világ összes konyhája megtalálható Budapesten, a monarchikus polgári konyha újraéledését azért támogatnám. Egyébként bármilyen gasztronómiai trend jöhet, ha szívvel és lélekkel készül, szívesen kipróbálom. /na, jó ropogósra sült rovarok azért kizárva/ Ja és azt is szeretném ha 2015-ben már tényleg nyílna egy gombócos büfé is, ahol a világ összes sós és édes, főtt és sült gombóc változatát végig lehetne kóstolni.”
tonka-beans.jpgBaksa Annát az internetnek köszönhetem, róla már írtam régebben is, amikor karamellkedett, amit azóta sajnos nem folytat, de rajongásom azóta is folyamatos. Neki is van ám blogja.
“hát akkor jövőre legyen eszeveszett birs-őrület, és lépjünk ki a birsalmasajt egydimenziós lehetőségéből. mondjuk ha meg visszatérne a gyerekkori birsalmalé is a boltok polcaira, iszonyú boldog lennek.
Elerhetőbb áru jó minősegű húsoknak is örülnek, hogy változatosabban lehessen sütni-főzni. Vadakat szeretnék, kacsát, libát, bárányt, marhát, és halakat is, rákot, kagylót... hát, ezeknek most max. integetek a piacon vagy a boltban.
Na és a napokban előkerült a tonkabab valahonnan, ez volt az utolsó kísérletem a karamellsegekkel, és hihetetlen szerelembe estem ezzel a fűszerrel, de már nem került piacra amit alkottam, pedig mennyei volt a végeredmény... szóval jó lenne, ha minél többen megismerhetnek és megszeretnék a tonkababot” 

spicy-miso-ramen30.jpgKÉP
Dombi Krisztit is a neten lőttem, vagy ő engem, azt már nem is tudom, de nagyon bírom a csajt, az biztos, nyáron pedig együtt gönci-barackpálinkáztunk a Vigasságon. Kriszti egyébként programozó, Szegeden él, és most épp lányokat szeretne az IT iparba csábítani, remélem sikerül neki!
Egyben biztos vagyok: nem lesz új zöldség  Inkább azt veszem észre, hogy mindenben – nem csak gasztronómiában a rég elfeledetthez nyúlunk, újra felfedezünk dolgokat. Például ilyen volt néhány éve a medvehagyma, talán most a csicsóka (mángold, rebarbara), egyre többet látom a piacon, lesz ez még jobb is, talán épp jövőre. A másik nagy trendnek a házi készítésű dolgok elterjedését érzem. Nem csak gasztronómiában (kencék, szappan), de most már a spájzban is betört a „homemade” divat: pl: a kenyerek, tészták, bonbonok, a nutella, ja és a lekvárok is újra reneszánszukat élik, 2015-ben ez csak fokozódni fog. A füstölés iránt is egyre több embert hallok sóhajtozni, jövőre csináljuk is és ne csak sóhajtozzunk! Az is biztos, hogy ezek mind azért vannak, mert egyre jobban figyelünk arra mit eszünk, és jaj ez ne változzon meg, csak így tovább. Jövőre Budapesten kívülre is betör (kitör;) ) a streetfood végre, már nálunk is alakulnak az első igazán jó minőségű hamburgerek.
Ja, és ha lesz valami nagyon új trend az a rámen legyen!”

istock_000017705631small.jpgMózes Maia Sátoraljaújhelyen él, az ország nagyon-nagyon észak-keleti részén, és vegetáriánus. Azt gondolom, hogy nincs könnyű dolga arrafelé, legalábbis nem túl bizakodó, de azt hiszem nyáron jobb kedvében találnánk...
“Hát....reménykedem abban, hogy a vegánság és a bio-öko ételek lesznek felkapottak és ez lassan a vidéki éttermekbe is leszivárog, legalább néhány étel erejéig az étlapokon. Ugyanígy mindenféle környezettudatossági megfontolásokból jöhetne több alga a boltok polcaira és az éttermekbe is. És felkapottabbak lehetnének a dahl-jellegű ételek. De ezek csak légből kapott vágyálmok, realitásuk nincsen.”
1555426_10205708035723254_5259761168061304285_n.jpgRéka és Viktor barátaink Miskolcon élnek, velük elég sokat szoktunk együtt hedonistáskodni, nagyon ott vannak az aktuális gasztronómiai és bortrendekben is. És bár ők is nagyon szépek, de Kata lányuk még szebb, róla teszek be ide egy képet, babával és kutyával minden jobban megy.
Réka: Aminek örülnék: meg több bagel, smoothie, és indiai street food és le a hamburgerrel!
Viktor: “Nyilvánvalóan én azért outsider vagyok ebben a témakörben, azon túl, hogy szeretek enni, étterembe járni, és a nejem hálistennek egész jól főz és szeret is (mármint főzni).
Szóval én trendet nem tudok jósolni, amit írok, az inkább a kívánságom 2015-re:D
Az elmúlt pár évben, aki akar, most már nemcsak Budapesten és környékén de már vidéken is elég könnyen tud olyan étterembe menni, ami minőségileg jól megállja a helyét. Ami viszont még mindenhonnan hiányzik, az a minőségi alapanyag beszerzése, valamint az alap élelmiszerek normális elérhetősége.
Nagyszerű, hogy van 3 egycsillagos éttermünk, de amíg nem lehet kapni a boltban egy normális kiflit sehol, addig azért van hova fejlődni.
Az újságíró-szcéna régi visszatérő viccalapanyaga, hogy Triesztig kell menni egy rendes sonkáért, akármennyire elcsépelt, de szerintem igaz.
A másik kívánságom a belsőségek honi forradalma lenne, hogy a pacal, a szalontüdő, a vese tényleg ehető étel, és rohadt finom is, ebben is azért elindult valami, de még messze van az olasz utcai lampredotto-büféktől a dolog :D
A harmadik pedig, hogy remélem, a rohadtul unalmas hamburger-tematikáról lejöhetnénk már, a hamburger 2014 medvehagymás macaronja, 2015-ben nem teszem be a lábam olyan étterembe, ahol van hamburger.”

7537559834_f8a12b8a9f_b_0_0.jpgSzerintem pedig idén még több amatőr kezd gasztronómiai vállalkozásba, ami igencsak jót tesz a piacnak. Persze nem az éttermeket váltják ki ezek a cégek, hanem a büféket, mini cukrászdákat, szendvicsezőket, salátázókat. És amit én is nagyon szeretnék, az egy valódi libanoni étterem Budapesten.
Ezen kívűl évek óta reménykedem abban, hogy itt is lesz egy olyan valóban kóser étterem, ami erősen ráfekszik a “fine dining” vonalra, mint mondjuk Londonban vagy New Yorkban. Ez nekem tényleg nagyon hiányzik.

Kihagytam Laufer Ági barátnőmet, mert külön mappába mentettem, hogy tudjak ékezeteket tenni az írására. 
Ági Amerikában él, írt már sokat ide a blogra is. Az egész család igazi foodie, Ági férje fantasztikusan főz, Ági pedig olyan fantasztikusakat süt, hogy csak tátom a számat.  Most, hogy olvasom amit írt, rá kell jönnöm, hogy Budapest azért tényleg nagyon menő lett az utóbbi pár évben gasztronómiai szempontból :-)
Na egy eszembe jutott: 
Ez egy éve nyitott itt, juice bar. Ha a blog fülre kattintasz meg több "trend" találhato, pl a csodas hatasú, mindenre jó, turmeric! Egyre pl nekem nagyon kellett vigyázni, h a legtöbb juice, blend, smoothie alapja a BANÁN. Amire pedig sajnos allergiás vagyok, namost a menü csodás de a banán külön sehol nincs feltüntetve...azonnal egy szippantás után éreztem. Persze a nő kicserélte kedvesen, kihagyva a banánt...de így a pumpkin pie smoothie-m nem volt olyan finom.
A másik amit csipek a food truck. De az sem új talán. NYC-ben van egy lángos truckEnnek analógiájára más nemzetiség food truckja nagyon menő lenne Budapesten.
Másik a kistermelőtől egyenesen beszerzett zőldség, gyümölcs:
Szinte nem veszek ilyesmit mar a boltban. Ha kell felfüggesztem a heti szállítást (ha utazom) vagy ha unom amit kapok, előző héten írnak egy e-mailt "what's in tha bag" címmel és ha nem kerek több kale-t pl akkor hold-ra teszem a cuccot. Így kapom a kenyeret, sajtot és a friss házitésztát is.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2015-BEN (Dátum: 2014-12-03 09:56:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

Tömegével jelennek meg a 2015-ös gasztronómiai trendeket megjósoló írások a neten. A 2013-as jóslatok szerintem 2014-re értek be igazán Magyarországon, de kétségtelenül itt vannak.Úgyhogy mindenképp érdemes barátkozni a mostani tippekkel is, mert ha nem is most, de nemsokára itt lesz, az tuti!
Tavaly ezt jósoltuk, kevés sikerrel :-)
Tavalyelőtt pedig ezt. Már akkor jött a popup, és tessék!

MÉG TÖBB POPUP ÉTTEREM
Mautner Zsófi kezdte Magyarországon, utána hamar jött a Globalista Konyha Laufer Judittal és Balázsy Pannával, és itt a sor nem fejeződött be. 2015-ben ez hatványozódni fog, gondoljunk csak a Restaurant day őrületre az utóbbi évben.
ORRÁTÓL A FARKÁIG
Ezt már ígérik pár éve, de én még mindig azt látom, hogy az emberek leginkább csak csirkemellet esznek. Azért persze főleg gyakorló gasztománok körében hódit az állat minden ehető részének az elfogyasztása, de szerintem ez továbbra is csak egy szűk “réteghobbi” marad.

husleves.jpgHÚSLEVES (Világevő András kiegészítése: csontleves/erőleves lesz az.)
Nyilván nem csak a csirke vagy marhahúslevesre gondolnak, hanem a pho és a ramen-félék is még nagyobb térhódítása várható. Én bizony támogatom, hogy jóféle húsleveseket együnk.

id135-2.jpgMATCHA TEA (fotó http://cdn3.volusion.com)
Azt jósolják, hogy vége a zöldtea divatnak, 2015-ben matcha teát isznak majd csajok a teázókban. Hát, nem is tudom. Én maradok a fekete teánál.
FERMENTÁLT ÉLELMISZEREK
Mindent fermentálni fogunk állítólag, nem csak a káposztát, és a zöldbabot. Tegnap készítettem is egy üveg sárgarépát, majd beszámolok pár nap múlva.
Azért ennek már pár éve látszik a hatása, a nyolcadik kerületben is mindenhol kimchit készítenek. ;-)
HÚSMENTES NAP
Ezt is érzem már egy ideje, mintha tényleg kevesebb húst ennének az emberek, és ezt nem lehet csak a hús árára fogni, hiszen a zöldségek is elképesztő árban vannak sajnos. Attól még messze vagyunk, hogy hetente csak egyszer együnk húst, de már messze nem csak a rántott gomba a húsmentes étel.

6887891_orig.jpgCANNABIS (fotó: http://www.cureyourowncancer.org)
Komoly séfek próbálkoznak mindenféle marihuánás recept kifejlesztésével, nem csak az unalmas sütiket sütik sorra. Nos...
FILIPPÍNÓ KONYHA
Az olvasottak alapján abszolút bizalmat szavazok ennek a jóslatnak! Nyíljanak a filippínó éttermek sorra, szerintem jól járunk majd. Addig is egy kis ízelítő: http://www.seriouseats.com/2014/07/what-is-filipino-food-cuisine.html

kalettes-comparison-2.jpgKALETTES (kalett?) (fotó http://modernfarmer.com)
Ez egy teljesen új hibrid zöldség, a kelbimbó és a fodroskel kereszteződése. Nagyon szép, és állítólag nagyon finom is. Attól tartok, erre is várnunk kell még pár évig, de aki nem bírja addig, az magot már most rendelhet: http://www.johnnyseeds.com/c-1066-kalettes.aspx
BACON MINDENBE
Koktélba, csokiba (már most is van), fagyiba (ilyet is kóstolhattunk már), hummuszba, minden másba. Ezzel én úgy vagyok, hogy bacon eddig is mindenben volt, amiben lehetett, muszáj ezt fokozni?
COMFORT FOOD-FINGER FOOD
Még mindig nem találtam jó magyar szót a comfort foodra, de ugye a házias, laktató, imádnivaló ételekről van szó, ami szinte kivétel nélkül sok-sok szénhidrátot tartalmaz :-) Eddig a finger food - erre azért van viszonylag jó szó, mégpedig a party falat - nem éppen a comfort food megfeleője volt, de 2015-ben sajtostésztát, és hasonló jóságokat fogunk apró pikszisekből enni egy-egy koktél mellé.
FÜST
Ezt is ígérik pár éve, de mint ahogy a karfiol steak vagy az eclair fánk se okozott komoly áttörést, én a füstölést se vettem észre. Kár, szeretem a füstös ízt.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Lazacos spenótkrémleves (Dátum: 2014-12-02 10:29:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

lazacleves4.jpgRemélem, ez a poszt is nagyon boldoggá tesz majd valakit, valaki olyat, aki most decemberben annyit dolgozik, hogy elképzelni se tudja, hogy lesz ebből bármilyen ünnepi vacsora majd. Egy leves mindig életmentő lehet, de télen semmi se tud versenyezni vele, az biztos.
Volt a hűtőmben fél zacskó bébispenót, ami már kicsit fonnyadásnak indult, így abból szerettem volna valamit készíteni, de ha friss spenót nincs otthon, akkor a fagyasztott leveles, vagy egy darab pürésített változat is tökéletes hozzá, a végén úgyis leturmixoljuk az egészet.
Sűrű, nagyon krémes levesre vágytam, és arra, hogy picit csípjen, legalább annyira, amit még a gyerekek is megesznek, aztán úgyis mehet bele a chili az asztalnál.
Azt eddig is tudtam, hogy a lazacos íz mennyire illik a spenóthoz, de hogy a kapor is, az csak most vált ténnyé. 20 perc alatt kész is lett, 10 perc alatt el is fogyott. Gyors segítség az időjárás ellen.

Hozzávalók:
1 fej hagyma
3 ek vaj
1 ek liszt
2 gerezd fokhagyma
10 dkg friss bébispenót
cayenne bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
1 doboz lazacos Philadelphia krémsajt
1 csokor kapor
só, bors

A hagymát apró kockákra vágjuk, és a vajon megdinszteljük. Meghintjük a liszttel, és két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a spenótot. Megpároljuk, fűszerezzük, majd felöntjük 1 liter forró vízzel. Öt percig főzzük, majd elzárjuk a lángot, és leturmixoljuk a levest. A krémsajtot csak a végén keverjük bele, de ezzel már nem turmixoljuk, csak hagyjuk elolvadni. A kaprot csak tálalásnál szórtam bele.
A poszt a Philadelphia krémsajttal közös kooperációban készült, annak alkalmából, hogy már Magyarországon is kapható a lazacos változata.

 lazacleves1.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Blumenthal tökéletes bolognaija (Dátum: 2014-12-01 10:15:00 Forrás: Fűszer és Lélek)

ragu2.jpgVan egy közös hobbink Dáviddal, imádunk Heston Blumenthal műsorokat nézni. Van a fickóban valami félelmetes, egy erős darabolós gyilkos vonal, és persze vicces is a zsenialitása mellett. A fiamat nem riasztják vissza az átlagosan két napig készülő ételek receptjei, úgy is tudja, hogy a macerás rész rám marad, ha valamihez hozzákezdünk, övé csak az élvezet, és a dicsőség learatása, ha vendégeknek főzünk.
Egyébként mindenkinek ajánlom, hogy elpepecseljenek pár receptjén, főleg gyerekekkel, elképesztően sokat lehet tanulni belőlük. Többek között türelmet, kitartást és együttműködést. Na és persze főzni is, ami egy receptnél egyáltalán nem lényegtelen.
Most a bolognai ragu részt néztük újra, és már az első tíz perc után sejtettem, hogy az lesz a vége, hogy Dávid ezt meg akarja főzni. Előre szólok, az étel legalább 7 óra hosszan készül, és tapasztalatunk szerint másnap még finomabb.
Hogy megéri-e ezt a hosszú időt? Nos, amikor ettük azt mondtam, hogy igen. De ha jövő héten hétvégén újra ezt kérné a család, inkább nemmel szavaznék. Egyébként kitűnő program hosszú téli napokon pepecselni vele, mondjuk januárban, vagy februárban egy vasárnap.
Érdekes egyébként, hogy Blumenthal nem a legjobb bolognai ragut akarja elkészíteni, hanem a legjobb bolonyai spagettit, ami a gyerekkora ízeire emlékezteti.
Kóstoltatja is az angolokkal a sajátját, illetve a bolti üveges változatokat, és nyilván a bolti tűnik a legismerősebbnek mindenkinek. Azt soha nem gondoltam volna, hogy a ragu angol változata annyira része lett a brit gasztronómiának, hogy szinte mindegyik családban hetente egyszer asztalra kerül. Egyik kóstoló meg is jegyezte, hogy náluk gyerekkorában minden hétfőn ez volt a vacsora.
Meglepő volt, hogy míg Bologna-ban ugye széles metélttel eszik a ragut, addig Angliában annyira spagetti a spagetti bolognese, hogy Blumenthal nem is merte a tésztát eredetire cserélni, mert szerinte nem ment volna át a britek ízlésén. Pedig...
Heston-Blumenthal-and-his-010.jpg(Ugye, hogy félelmetes a fickó? )
Egyébként én is Angliában találkoztam az étellel először, méghozzá hat éves koromban a nagynéném készítette, de ő olasz felmenőkkel rendelkezik, így elég autentikusnak gondoltam, amit főzött. Nem volt az, de legalább ő valóban maga főzte, és nem csak egy konzervet bontott ki.
A receptet szinte változtatás nélkül adom közre, egyedül halszószból és Tabascóból használtam kicsit többet, valahogy kellett bele. A halszósz elsőre nagyon ijesztőnek tűnhet, de ha belegondolunk, ajókát is sokszor teszünk az ételbe, javít az umami faktoron, és azt kell mondjam, ha kihagyjuk, sokat vesztünk a ragu végső ízén! Sokáig eláll, thai ételekbe kötelező, és nem egy nagy összeg (1000 forint körül van egy kis üveggel), érdemes beszerezni!
Marhafarok helyett szarvashúst használtam, mert az volt itthon, de ettől szerintem nem lett jobb vagy rosszabb, és nagyon hosszú főzési idő miatt szinte mindegy is.
A ragunál, amikor 6 órát kéne alacsony lángon főzni, és akkor 130 fokra betettem a sütőbe, és ott kevergettem 30 percenként. Sokkal kényelmesebb volt így, és kisebb eséllyel ég le!
A végén kicsit féltem bele friss tárkonyt tenni, annyira idegennek gondoltam az ízét, de hát nem véletlen van három Michelin csillaga Blumenthalnak, nekem meg egy se, megint igaza volt!

ragudavid2.JPGA szószalaphoz:

125 ml extra szűz olívaolaj
250 g marhafarok, kicsontozva, darálva (én darált szarvashúst használtam)
250 g disznólapocka 1 cm-es kockákra vágva
375 ml tölgyfa hordóban érlelt Chardonnay
1 csillagánizs
2 nagy hagyma (kb. 450 g), finomra szeletelve
2 nagy gerezd fokhagyma
2 nagy hagyma (kb. 450 g), apróra kockázva
3 nagy répa (kb. 450 g), apróra kockázva
3 szál zellerszár (kb. 125 g), finomra aprítva
250 ml zsíros tej

A sűrített paradicsommártáshoz:

1,1 kg fürtös paradicsom
1 teáskanál konyhasó
200 ml extra szűz olívaolaj
3 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy hagyma (kb. 225 g), finomra szeletelve
1 púpos teáskanál koriandermag
1 csillagánizs
3 szegfűszeg
1 ek tabasco szósz
1 ek thai halszósz
2 teáskanál Worcestershire-szósz
1 púpos evőkanál ketchup
30 ml sherry ecet
1 fűszercsokor (7 friss kakukkfűágacska, 1 friss babérlevél)

A kész raguhoz:

1 adag sűrített paradicsommártás
100 g jó minőségű széles metélt, személyenként
sherryecet, ízlés szerint
parmezán sajt (Parmigiano Reggiano)
1 csokor fűszernövény (egy póréhagymarétegbe tekerjünk 6 tárkonylevelet, 2 petrezselyemágat és egy adag zellerlevelet a szárak tetejéről)
natúr vaj (ghee)
extra szűz olívaolaj
konyhasó és frissen őrölt fekete bors

ragudavid1.jpgA szószalap elkészítése:

Helyezzünk egy nagy, vastag aljú serpenyőt közepes lángra 5 percre. Törjük össze a csillagánizst, és muszlinzsákocskában tegyük a serpenyőbe 25 ml olajjal és a felszeletelt hagymával együtt. Süssük 20 percig, vagy amíg a hagyma megpuhul és karamellizálódik , néhányszor keverjük meg. Tegyük félre. Közben melegítsünk elő egy másik nagy. vastag aljú serpenyőt kis lángon. 5 percig. Nyomjuk össze a fokhagymát. Öntsünk 50 ml olajat a serpenyőbe, dobjuk rá a fokhagymát, hagymát, répát és zellert, és pirítsuk ezt a soffrittót közepes lángon körülbelül 20 percig. vagy amíg már nem érezzük a nyers hagyma illatát. Tegyük át a soffrittót egy tálba, és töröljük tisztára a serpenyőt.

Tegyük a serpenyőt nagy lángra 10 percre. Öntsünk bele 50 ml olívaolajat, és várjunk, amíg füstölni kezd: forrónak kell lennie ahhoz, hogy a hús megpiruljon, ne pedig párolódjon. Adjuk hozzá a felkockázott disznóhúst és a darált marhafarkot. Kevergessük. amíg egységesen mindenhol meg nem bámul. (Ehhez a húsdarabok minden oldalának érintkeznie kell a serpenyő aljával. Ha nem fér bele egyszerre, készítsük adagonként.) Öntsük a barnára pirított húst tál fölé helyezett szűrőbe (hagyjuk, hogy a zsiradék lecsepegjen), aztán tegyük át a húst nagy edénybe vagy lábasba. Szedjük fel a maradék zsiradékot a serpenyőből úgy, hogy öntsünk bele egy kis bort, forraljuk fel, aztán kapargassuk fel a serpenyő aljához ragadt ízletes darabokat. Ha a folyadék a felére csökken, öntsük a nagy edénybe, amiben a hús van.

Vegyük ki a csillagánizsos zsákocskát a karamellizált hagymából, és borítsuk a hagymát a nagy edénybe a húsra. Töltsük hozzá a maradék bort, és zsírtalanítsuk a serpenyőt (a 3-as pontban leírtak szerint). Amikor a bor a felére csökkent, öntsük ezt is a nagy edénybe. Tegyük bele a soffrittót is.

Helyezzük a bolognai raguval teli edényt nagyon alacsony lángra. Öntsük bele a tejet, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy teljesen befedje. Főzzük nagyon lassan, fedő nélkül, 6 órán keresztül, néha megkevergetve. A hozzávalókat mindig el kell, hogy lepje a folyadék, ezért számítsunk rá, hogy pótolni kell a vizet. (Ne aggódjanak, ha a tej kicsit kicsapódik, ez nem fogja befolyásolni a végeredményt.)

Forraljunk fel nagy fazékban vizet. Töltsünk meg egy tálat jéghideg vízzel. Szedjük ki a paradicsom csumáját hámozókéssel. Blansírozzuk a paradicsomot úgy, hogy forrásban lévő vízbe merítjük 10 másodpercre, aztán óvatosan átemeljük a jéghideg vízzel teli tálba. Innen rögtön vegyük ki, és hámozzuk le a héját. (Ha a paradicsom nem elég érett, éles késsel vágjunk kis keresztet az aljára, hogy könnyebben leváljon a héja. Még bent hagyhatjuk a vízben további 10 másodpercre, de fontos, hogy ne melegedjen túl, és ne kezdjen el főni.)

Vágjuk ketté a paradicsomot függőlegesen. Kiskanállal kanalazzuk ki a magokat és a kocsonyás részt vágődeszka fölött. Kissé vágjuk össze a magokat és a kocsonyás részt, és tegyük az egészet tálra tett szűrőbe. Hintsük meg sóval, és hagyjuk állni 20 percig* hogy a lé lecsöpögjön. Ezután mindent kidobhatunk, ami a szűrőn fennmarad, a levét pedig megtartjuk.
Vágjuk össze a paradicsom húsát és tegyük félre.

Közben helyezzünk nagy, vastag aljú serpenyőt alacsony lángra. Adjunk hozzá 100 ml olívaolajat. Vágjuk apróra a fokhagymát, és tegyük a serpenyőbe a hagymával együtt. Pirítsuk 10-15 percig, míg megpuhul, de még nem kezd el bámulni.

Törjük össze a koriandert, és tegyük muszlinzsákocskába a csillagánizzsal és a szegfűszeggel együtt. Adjuk a megpuhult hagymához és fokhagymához.
A paradicsom magjából és kocsonyájából kinyert levet adjuk a hagymás fokhagymához, a paradicsom húsával együtt.

Adjuk hozzá a Tabascót, a halszőszt és a Worcestershire-szószt, a ketchupöt és a sherryecetet. Tegyük bele a fűszercsokrot, és főzzük alacsony hőfokon 2 óráig.

Hogy a sűrített paradicsomnak kis „sült" íze legyen, adjuk hozzá a megmaradt olajat, és állítsuk nagy lángra. Készítsük a paradicsomot 15-20 percig, kevergessük folyamatosan, hogy ne égjen oda, majd öntsük le a maradék olívaolajat, amit a paradicsom nem szívott be. Tegyünk félre belőle egy keveset a főtt tészta bevonásához. (A maradékot üvegben tárolhatjuk, kiváló alap salátaöntethez. Maga a sűrített paradicsom egy hétig áll el hűtőben.)

A bolognai elkészítése:

Keverjük össze a paradicsommártást (a fűszerzacskókkal együtt) a bolognai szósz- szál, és főzzük nagyon kis lángon 2 órán át, néha kevergessük meg.
Forraljunk föl nagy fazékban sós vizet a tésztához. Minden 100 g tésztához 1 liter víz és 10 g só szükséges. (Ha nincs otthon kellően nagy fazék, akkor inkább használjunk kettőt, mintsem hogy túlzsúfoljuk az edényt.)

Tegyük a tésztát a vízbe, kavarjuk meg, forraljuk fel újra a vizet, és főzzük al dentére (ne túl puhára). Ellenőrizzük a főzési időt a csomagoláson, és azt használjuk irányadóként. de kóstoljuk meg a tésztát pár percenként. mert csak így tudjuk megállapítani, mikor van kész.

Mielőtt levesszük a bolognai szószt a lángról, ellenőrizzük a fűszerezését, és adjunk hoz- rá egy kis shenryecetet (közben kóstolgassunk), ez némileg könnyíti a mártást. Adjunk hozzá egy nagy adag frissen reszelt parmezánt (de ne sokat, mert túl sóssá teheti a szószt) és húzzuk le a tűzről. Vegyük ki az eredeti kakukkfüves fűszercsokrot és a fűszer zsákocskát. Helyettük tegyük bele a petrezselymes-tárkonyos fűszercsokrot, keverjünk hozzá 100 g natúr vajat, és hagyjuk pihenni a szószt 5 percig.

Ha a tészta megfőtt, szűrjük le, és alaposan öblítsük le. Tegyük vissza a fazékba, keverjünk hozzá nagy kanál vajat (kb. 50 g*ot 400 g tésztához) és öntsünk rá olívaolajat, továbbá a paradicsom készítésekor megmaradt olajat.

A recept megjelent Heston Blumental A tökéltesség nyomában című könyvében, és A cél a tökéletes! című műsorában látható. 

ragu1.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Avokádós-cukkinis tészta (Dátum: 2014-11-25 08:51:00 Forrás: Ízbolygó)
Szája sarkában halvány mosoly bujkál. Nem tudom pontosan megmondani, miért, de nekem tökéletesnek tűnik ez a mosoly. Kicsiny, napsütötte helyet juttat eszembe, mert csak csendes, eldugott zugba tűz be így a derűs napsugár. Murakami Haruki Hozzávalók (2 személyre): 1 avokádó 1 salátacukkini 1 csokor újhagyma 3 ek olaj 1 kápia/kaliforniai paprika só frissen őrölt bors […]

SOK KICSI 2014 (Dátum: 2014-11-16 08:45:00 Forrás: Ízbolygó)
“Ha egy embert megmentesz, vagy átsegítesz a bajon, egy világot mentettél meg. Választhatsz jól, és választhatsz rosszul. Amiben most élünk, egy átmeneti állapot. Mindenki, mindenki ellen. És nagyon sokan kerülnek olyan helyzetben, hogy érzik nincs belőle kiút. Pedig van ! Egyénileg kell megtenned, amiért születtél, be kell töltened a jobbik szerepedet. Próbáljátok magatokat megismerve, másokat […]

Szombati szuper program: Garázsvásár-fesztivál Wekerlén! (Dátum: 2014-10-10 07:50:00 Forrás: Étel, ital, kicsi Vú)
A májusi garázsvásár-fesztivál sikerén felbuzdulva most itt az őszi forduló: október 11-én 9 és 17 óra között 8 garázsvásár nyitja meg kapuit a Határ úttól nem messze, a... Tovább »

Kávéznál Poirot-val? És egy macskával? – Megnyílt a Zoo Café (Dátum: 2014-09-08 23:51:00 Forrás: Étel, ital, kicsi Vú)
Nem hétköznapi élmény 6 szabadon rohangáló macska, két impozáns arapapagáj, egy kakadu és még egy csomó más állat társaságában kávézni, de ha ez kell ahhoz, hogy végre egy... Tovább »

Kategóriák

| Autó,Motor | Belföld | Bulvár | Egészség | Életmód | Ezotéria | Filmek, Mozi | Fotózás | Gaming,Játék | Gazdaság | Humor | Időjárás | Informatika | Külföld | Kultúra | Mobil | Receptek | Sport | Szórakozás | Tudomány | TV, Rádió | Utazás | Vegyes Hírek | Zene |